Lilla Plutten

God kväll käraste ni, 

Det har varit en mycket mycket mycket bättre dag för Zelda idag. Hon vaknade glad, var harmonisk hela dagen, vi lekte och skrattade mycket. Jag tror, som många av er kommenterade, att det är tänder på G. Jag hann glömma bort att det här kommer och går. Zelda har haft dagar/perioder som hon känns extra grinig p.g.a. tänderna. Igår var det dock den värsta dagen som vi har varit med om och vi hann inte tänka till att det skulle vara tandsprickningen. Förut trodde jag att tänderna skulle kika fram jättefort när tandsprickningen var på gång, men så är det inte. Det kan ta tid för tänderna att kika fram och det kan hålla på hur länge som helst. Jag har tittat i Zeldas mun om nånting var på väg men icke, allt jag kunde känna är att det är lite vass bara.

De klassiska tecken på när Zelda har ont i tandköttet är när hon dra sig i öronen, dreglar extra mycket, tuggar och biter hysterisk på allt hon kommer åt. Vilket hon gjorde igår. Hon har inte fått feber, vilket hon kan få i samband med tandsprickning men det har hon inte fått än. Vi får vara glada över det än så länge, men jag vet att nån dag kommer det att komma.

Just det, glömde att smörja flytande alvedon på Zeldas tandkött. Ni tipsade om det förra gången. Zelda hann somna nu. Om hon sover oroligt under natten ska vi passa på att smörja då.

Tack för era omsorgsfulla och omtänksamma kommentarer. Kärlek från mig och min lilla familj till er! 

6 kommentarer

 1. Lilla sötis ❤ det gör ont att få tänder. Fick visdomständer i vuxen ålder. Förstår att småttingarna blir ledsna.

 2. Ni kanske kan lyckas smörja lite även om hon sover.
  Min mamma brukade göra liknande på oss barn även om vi sov. (Tex salva på läpparna på vintern om man var sådär jätteröd, torkar ju in bättre under natten när man inte rör med tungan på samma sätt). Kanske du kan få in ett finger och ta på lite, så kanske hon får sova lite lugnare med om hon får ont under tiden hon sover med…
  Hoppas hon slipper bli dålig i magen iaf, de blev mina barn när de fick tänder. Hoppas de går över snart.

 3. Hej! Läser din blogg till och från men var längesedan nu så hade missat att du fått bebis; Grattis! 😀

  Håller på med örter och för tandsprickning kan kamomillté eller kryddnejlika fungera. Har själv bara testat att tugga hela kryddnejlika som jag upplevde fungerade mot onda visdomständer men känns opassande att ge till ett barn så ett té på nejlika du droppar på tandköttet är en idé.

  Hittade på denna bloggen (ej min) en bra beskrivning:
  http://ennasbarn.bloggplatsen.se/2015/12/28/11240815-mellandagar/

  ”Barn som får sina första tänder – tandsprickning – kan få väldigt ont och bli påverkade på en rad olika sätt. Att massera tandköttet kan hjälpa – eller så kan du koka ett starkt kamomillte, doppa en ren tygbit i, och lägga den i frysen. Låt barnet tugga på den frysta tygbiten. Kylan och kamomilltet kommer att verka både lugnande och smärtstillande. du kan också prova på att ge den lie en lakritsrot att tugga på, den smakar sött och ger tuggmotstånd så att klådan lättar – dessutom fungerar den lätt bedövande på tandköttet.”

  Ha det så fint!
  Louise

 4. Glömde tillägga att kryddnejlika är giftigt i stora doser precis som ex. kanel och borde därför ges restriktivt till barn; det skall gå bra i små doser om hon inte är allergisk eller liknande. Hoppas det fungerar!

 5. Vi har nog lite tandsprickning på gång här med nu. Med min äldsta blev det aldrig någon feber vad jag kan minnas, men det kan ju vara lite kämpigt när gaddarna ska upp. Hoppas det lugnar sig <3

 6. Hej fina du! Det här är första gången jag kommenterar, sitter själv med mitt första barn hemma som har hunnit bli hela 13 månader! Ville bara säga att alvedon inte tas upp av tandköttet så rent vetenskapligt fungerar det inte…det vi har använt i perioder är såna där små frottéhanddukar man kan köpa. Blöt en sån, lägg in i frusen en liten stund och låt henne tugga på den. Masserar, river lite lätt och kyler. Perfekt! Hoppas så ni får en lugn och fin natt hela familjen, jag vet hur det tar! <3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *