Kladdperiod

Vid halv ett tiden gick Bill ut med Zelda och mötte upp sin pappa. De är ute på en promenad och myser i solskenet. Mysigt att Bills pappa är pensionär nu och har lite mer tid med oss på dagarna. Bill är jätteglad att ha sin pappa hemma i Sverige som har bott och jobbat utomlands tidigare.

Alltså, nu växer det verkligen stort berg av tvätt här hemma. Det växer mer tvätt än vad vi hinner tvätta. Vi som redan tvättar kläder varje dag när Zelda spyr på våra och hennes egna kläder. Nu är det ännu mer tvätt! Speciellt nu när Zelda utforskar maten själv. Ibland spottas det ut mat. Om konsistensen är fel spyr hon ut allting. Under tiden vi matar Zelda lägger vi fram maten så att hon kan testa äta själv. När vi sitter vid matbordet får hon antingen mosade eller mjuka bitar av mat (BLW metoden). Dock spyr hon varje gång om maten inte är ordentligt mixade/mosade. BLW metoden är nog inte optimal för Zelda i dagsläge men hon har ingen problem med att stoppa maten i munnen själv. Hon tycker att det är jättekul att få mat i bitar som hon kan greppa och titta på. MEN det slutar alltid med sprutspya efteråt.

Zelda är matglad, är inte känslig när det kommer till smaker men jättekänslig när det kommer till konsistens. Vi fortsätter att blanda lite här hemma ändå, som vi känner för. Det är bara kul att se hur Zelda utvecklas när det kommer till matväg. Hennes ansiktsuttryck och nyfikenhet när hon upptäcker nya smaker är det roligaste som finns. 

Hur många av er kör BLW metoden? Hur har det gått för er?

15 kommentarer

 1. Inte svar på din fråga men här har vi inte kört BLW alls annat än någon gång för lite lek med en skorpa eller fruktbar eller liknande. Vi upplevde att barnen inte alls blir mätta på BLW utan behöver hjälp att bli matade en ordentlig portion med mat, och matas ganska snabbt! Men det är som vi har gjort det, är säkert olika för alla! 🙂

  1. Och med mat menar jag puré 😉

 2. Tvätt.. Jaa det har vi med massor! Känns som man skulle ha ett tvätteri hemma😄 men vi har barn i skolåldern. Kommer ihåg bra baby tiden med det tar aldrig slut på mycket tvätt så länge man har barn i huset känns det liksom som. 😂

 3. Kört på blw 98% och min Luna älskar det, har inte det extrema intresset för mat eller jo hon vill smaka på allt jag äter osv men hon är inte så att hon vill bli matad och äta sig mätt. Så äter av eget intresse och förmåga sen hon var 6mån och kunde sitta stadigt i sin stol. Ibörjan var det mest stavar och stora mjukt kokade grönsaker men nu är hon 11mån och vill ha allt smått så hon kan småpilla med maten sen dricker hon smoothies i sugrör, favoriten! Ammar helt än och sen blw, ger henne av det jag lagar och det bästa är att slippa sitta och ge ett skrikande barn som bara vill ha mer o mer så manshölv inte hinner äta och sen äter man faktiskt tillsammans och hon utvecklar sitt tycke och smak som hon vill. Älskar blw! 👌🏼

 4. Vilken smart tallrik Zelda har. Får man fråga var den kommer ifrån?

 5. BLW är bäst <3 började smått vid 9 månader (helammade innan) och tricket är att ta det luuuuugnt 🙂 food before one is just for fun! Vår sons största födointag var från bröstmjölk fram tills två års åldern men vid 1,5 började han äta små måltider helt själv. Innan det mest bara smakprov. Han är nästan tre år nu och älskar all mat!

 6. Min dotter ville bara och endast ha pure’ ganska länge (minns inte riktigt men kanske till runt 8 månader) och kräktes eller kväljde om hon fick in bitar i munnen. Det gjorde att vi inte körde blw utan vi försökte lyssna på hennes behov och vår magkänsla. Hon visade tydligt själv när hon började acceptera bitar och då introducerade vi mer plockmat. Nu är hon 1,5 år och vi delar inte maten särskilt mycket, svårtuggad mat delar vi och annat i hanterbara bitar. Ägg och banan till exempel får hon hela. Vi har försökt sätta vår rädsla för att hon kan sätta i halsen åt sidan (vi är såklart alltid precis bredvid när hon äter) men hon får utforska, bita, slita och dela sin mat med fingrarna eller tänderna själv. Hon har också visat tydligt när hon har velat bli matad eller äta själv med händer eller bestick. Det jag ville säga är väl att det inte spelar så stor roll vilken metod man kör så länge barnet får ta det i sin takt och att man försöker vara lyhörd för vad barnet vill och är redo för.

 7. Åh herregud! Jag har inte besökt din blogg på ca 8 år!!! Förut var jag helt besatt, haha. När jag av en slump ramlade in här är du både förlovad och HAR BARN?!! Grattis finaste du, vilket litet mirakel! <3

 8. BLW är när man BARA kör bitar, alltså ingen pure eller gröt alls. Det har jag lärt mig den hårda vägen från olika mamma-grupper haha. Visste inte att det var så stenhårt då jag ofta sagt att vi kör BLW men blandar med gröt o lite puréer. Om man gör som ni gör så är det inte BLW.
  Men jag har gjort som er med båda mina barn, blandat lite hej vilt. Det som passar för stunden typ. Burkmat blandat med hemlagad, gröt, bitar och ja allt där emellan. Har funkat bra för våra barn iaf 🙂

 9. Hej, jag och min sambo planerar för att skaffa barn nu. Kan inte du göra ett inlägg med alla böcker du läste under graviditeten just om föräldraskap och att få barn.

  Tack på förhand!

 10. Vi kör inte strikt blw utan låter sonen, nu 10mån, äta alla mål själv förutom morgon- och kvällsgröten. 😊 Och då blir det mer plockmat. Vi gjorde likadant med dottern som nu är 2,5 år. På henne ser vi hur plockmat från tidig ålder gjort att hon gillar mycket olika maträtter och grönsaker, och är nyfiken på mat över lag. 😄 Så ett stort plus för blw/plockmat!

  1. Men som du skriver! Det blir mycket kladd, tvätt och avtorkande en period framöver. Men det är det värt när man ser hur ens barn lär sig att vara nyfiken på och att uppskatta mat!

 11. Vår tjej vägrade bli matad med sked. När hon var 7 månader testade vi att ge bitar (jag var sjukt nervös i början och trodde hon skulle kvävas varje måltid men det gick över rätt snabbt) och hon älskade det! I början klöktes hon flera ggr vid varje måltid, men redan efter några dagar lärde hon sig att hantera bitarna i munnen. En stor fördel med att låta bebisen äta själv är att man slipper mata, och kan äta själv samtidigt! Men visst, saneringen av stolen, golvet och bebisen flera ggr per dag tar ju sin lilla tid haha.

 12. Vi körde inte blw fullt ut, men vår lilla började med plockmat vid 7 månaders ålder. Funkade jätte bra! Aldrig satt i halsen, och är idag väldigt duktig på att hantera bitar och olika konsistenser. Det tog däremot tills hon var ett år innan hon åt såppas mycket att hon stod sig på bara det. Denna gången (ska få nr 2 i feb) kommer vi enbart köra plockmat från 6 månader 🙂 kommer skippa burkmat/puread mat helt. 👌 däremot kommer vi förmodligen ge fruktklämmis/smoothie därför blir det inte helt blw.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *