Modersmjölksersättning som reserv

Finaste ni, 

Tack snälla för alla peppande kommentarer kring amningen. Speciellt hur ni själva har upplevt det och vad ni gjorde. Jag har testat saker som ni rekommenderade också! 

Jo, jag har rådfrågat BVC. Sköterskan tyckte att vi borde ha ersättning hemma som trygghet där vi kan mata Zelda med den när det inte kommer tillräckligt med bröstmjölk. Jag kommer såklart att fortsätta amma, ersättningen blir som en komplettering när det behövs. T.ex. när maten tar slut och Zelda fortfarande är hungrig. Hon tyckte att lösningen som vi har gjort med att ge flaska först och låta Zelda amma klart var en bra idé när Zelda har varit som grinigast. Bättre med en glad och mätt bebis såklart. Alla bebisar reagerar olika inför nappflaskor, Zelda har tagit flaska sen hon var två veckor gammal. Vi har matat henne med flaska när vi har varit ute på språng och hon har aldrig visat intresse att hon skulle föredra flaskan mer. Hon vill helt enkelt bara ha mat, haha. Vi har faktiskt nappflaskor som har mindre hål med ventilerad botten för att det inte ska gå lika snabbt för bebisar att få i sig mat som vanliga nappflaskor. Det kanske därför det har varit lätt för oss att växla mellan amning och flaska.

Sköterskan bekräftade att vissa kan uppleva att det blir mindre mjölk under mensen. Sen växer Zelda otroligt mycket under den här perioden. Zelda växte ur sin kurva som är lite större än medel och hon har alltid varit matglad från start. Klart att hon blev ledsen när det inte är lika mycket mat som hon annars är van vid.

Nu känner jag faktiskt att det har blivit bättre. Tidigare har utdrivningen varit otroligt seg som har gjort att Zelda blivit otålig och gråter rakt ut, det har inte funkat att handmjölka innan heller. På dagarna går det hur bra som helst. Nu kommer utdrivningen igång ganska snabbt och det finns mat så att Zelda känner sig nöjd. Men… på kvällarna är det lite mat fortfarande. Nåja, jag ska försöka att inte tänka och stressa över det här för mycket. Jag har gjort allt jag kunde. Det hjälper liksom ingen när jag är stressad, ledsen och frustrerad. Jag vill inte att amningen ska vara dålig upplevelse för oss och vill därför inte tvinga Zelda till något hon inte vill igen. Har försökt att få henne att snutta varannan timme (för att stimulera) trots att hon tyckt att det har varit jättetråkigt när det inte kommer ut något, hon blir bara mer ledsen. Jag hoppas att produktionen kommer att bli normal inom kort där amningen kommer att vara mysig och positiv för oss igen. 

15 kommentarer

 1. Hej! Jag har en bebis som idag är 7mån. När hon var mellan typ 3-5mån så upplevde jag, precis som du, att mjölken liksom sinade på kvällen och hon var inte nöjd som hon brukar. Vi gav då ersättning som komplement på kvällen, plus bröstmjölk så gott det gick. Nöjd bebis som sov och nöjda föräldrar! När hon blev 5-6mån började vi ge mer och mer gröt och mat vilket resulterade i att vi tillslut fasade ut en ”middagsamning” som istället blev gröt/barnmat. Då hann mina bröst liksom fylla på sig ordentligt innan det sista kvällsmålet som hon får innan hon somnar för natten vid 19-19.30. Detta funkade super för oss och idag behövs inte ersättningen alls längre!

 2. Ta kontakt med en hjälpmamma på amningshjälpen, de är proffs! Att man som ammande inte har tillräckligt med mjölk är en myt men kan bli sanning om man börjar dryga ut med ersättning vilket skapar en ond spiral –> du upplever att du har för lite mjölk (när bebis egentligen är i en tillväxtfas, att bebis är missnöjd vid bröstet är ingenting ovanligt utan snarare ett måste för att öka produktionen) så för att få en nöjd bebis tillför du ersättning, vilket gör att bebis ammar mindre, och mjölken ökar inte i den takt bebis önskar –> missnöjd bebis osv. Sen om man vill dryga ut med ersättning för att både amning och ersättning ska fungera är det en annan sak😊.

  1. Vad gör man när bebis inte blir mätt och man har slut på mjölk? Ska man vänta någon timme till med ett skrikande barn innan nästa matning? Vissa kan få problem med mjölkproduktionen av olika orsaker. Jag gav ersättning när mjölken inte räckte till under vissa måltider. Efter två veckor har amningen återhämtat sig igen och ingen ersättning behövde, Det är ok att ge ersättning när det behövs!

   1. Helt sant!
    Jag har dock blivit rekommenderad att amma först, så att bebis ”tömmer” bröstet och på så sätt stimulerar till ökad produktion när mjölken ”tar slut”. Fyller därefter på med ersättning ifall bebis fortfarande är hungrig. Men ifall bebis är otålig för mat kanske det är bäst att stilla den värsta hungern först. Lita på det som fungerar för er! Hur ofta vill Zelda äta annars, om hon får bestämma?

   2. Absolut är det ok att ge ersättning, det hoppas jag framgick och om inte så ber jag om ursäkt! Det jag ville lyfta var att ersättning också kan störa amning om det ges istället för bröstet, vilket då hämmar produktionen av mjölk och man iom det kanske alltid kommer ha en känsla av att inte mätta sitt barn. När mina barn ammas och inte verkar nöjda har jag bytt bröst, och sedan hoppat mellan. Den stunden som bebis äter på andra sidan hinner det första bröstet producera mer mjölk. Absolut inte i den mängd som när det gått en längre stund mellan amning men ändå så att bebis får i sig mat. Sen så kommer ofta maten enklare och snabbare ur flaska (vilken specialflaska man än använder sig av) vilket lätt kan göra bebis lite lat när amningen kräver lite mer av hen ❤️.

 3. Amma amma och amma. Det är bara så tuttarna ställer in sig till ditt barns behov. Annars tror brösten att det inte behövs lika mycke. Små minisar bor vid tutten. Av många orsaker. Men inte för att det är slut, det kan inte bli slut i det allra flesta fall. Givet finns det fall och andra orsaker tex en graviditet mm. Ladda ner wounder weeks en super app som beskriver barns faser. Och vad man kan förvänta sig i beteende väg mm. Super app. Och prata med amningshjälpen på Fb. Skippa ersättning bär barnet nära och tutta på i sinne. Känns det mer bekvämt med ersättning kör på det.inget fel med ersättning =). Men tvivla inte på din kropps förmpga att tillfredsställa. Ditt barns behov. För det kan den. Den ställer in sig specifikt till vad just din bebis behöver och hur mycke. Och det är helt fenomenalt. Ammar min snart 2åring och kommer fortsätta länge till =).

 4. Kram på dig❤️❤️❤️
  Hoppas amningen fixar sig❤️

  Tror inte det är sant 😭Känner mig sååå ledsen 😭😭😭 😔😥😭😭💔

  https://nouw.com/sassabassa/kanner-mig-valdigt-ledsen-idag-34050694Känner mig sååå ledsen 😭😭😭 😔😥😭😭💔

 5. Skulle du kunna tänka dig att ibland skriva om annat än Zelda:) Älska lilla Zelda men skulle vara roligt med lite variation?

  1. Har du förslag? 🙂
   Jag brukar inte planera mina content i bloggen så jag skriver det som känns aktuellt från dag till dag bara. Min blogg styrs av min vardag. I veckan har det varit mycket grubbel om amning så jag skriver om det, nästa vecka kanske något annat och nästa månad kanske en annan familjeresa som vi gör. Du kan absolut lämna lite förslag på vad du gillar <3

   Tack för att du följer bloggen,
   Kramar

 6. Jag ser inte hur det kan vara problem med att tillföra ersättning! Säkert som många säger att det är en tillväxtfas och att om man bara låter dem gråta lite så kommer det till slut komma mer mjölk såsom de beställt. Men är det så farligt att tillföra ersättning så de är nöjda medan de väntar på sin beställning? Möjligt att den extra mjölken då tar lite längre är producera men kan det spela roll?
  Det är inte som att all amning är ogjord för att man ger ersättning, hon har ju fått massa fina saker från din bröstmjölk och så får hon lite extra, inga problem!
  Sen tycker jag det är lite jobbigt att folk säger att det här med mindre mjölk är inbillning, blir lite hårt att höra om man känner det själv och bebis inte går upp i vikt (som för mig inte er).

 7. Ah, just det! Så var det för mig också, minns jag. Att det liksom tog slut på kvällen (och ja, det tar slut, det är inget man bara ”upplever” som någon annan skrev här…). Det var så längesedan nu att jag minns inte vad vi gjorde istället. Ersättning gick inte, för mina barn avskydde både det och flaskan. Jag tror det tajmade bra med smakportioner vid 4 mån så det blev nog snabbt gröt på kvällen istället. (Välling var också uteslutet, provade olika sorter och barnen hatade det. I efterhand är jag glad att de ratade välling. Svenskt himla påfund.)

  Det låter som att ni har hittat ett bra system! Att försöka amma oftare för att ”stimulera” är nog inte roligt för varken henne eller dig.

 8. Synd att min kommentar inte kom in:( Riktigt synd att Foki inte kan ta emot snäll kritik.

  1. Vilken kommentar? 🙂 Jag tycker om snälla kritik! Skriv igen! Jag ser ingenting i moderering eller skräpposter.

   Kramar!

 9. Bröstmjölk tar inte slut om man ammar fritt, inte är gravid och inte tar några mediciner. Det värsta du kan göra är att införa ersättning så du eventuellt äventyrar amningen. Varje gång du ger ersättning så missas ett amningstillfälle att öka mjölkproduktionen. Vanligt att man misstolkar bebisens missnöjdhet och mjuka bröst som att mjölken sinat när det egentligen är en tillökningsfas. Jag löste det genom att gå runt samtidigt och amma eller hoppa på pilatesboll vid denna ökningsperioden och även vid 5 månader, man får hitta det som passar ens egna bebis. På kvällarna vill dem ligga och amma länge, helt normalt och beror inte på mindre mjölkmängd. Finns även kvällsoro. Läs på Amningshjälpens sida, massa tips och råd. Varit min guru i amningsträsket. 😅 Även på babybaby.se Lycka till! 🍀

 10. Hej fokis!
  Jag har aldrig kommenterat någon blogg då jag mest brukar läsa och hålla mina tankar för mig själv. Men ang. amningen känner jag att jag måste ge tips då jag var med om EXAKT samma sak som dig för inte så länge sedan (min bebis fyller 6 månader om 2 veckor). Jag kände också att min mjölk höll på att sina efter ca 3,5 månader. Jag blev väldigt nere då jag kände mig otillräcklig för mitt barn att jag inte kunde tillgodose hans behov med föda. Jag gjorde allting, amningste, drack upp till 6 liter vatten om dagen men inget hjälpte. jag gick tom till läkaren som konstatera att jag faktiskt hade mycket mjölk men att det inte kom ut. Mycket olika stressfaktorer gör att man hämmar utdrivningsreflexen som regleras av oxytocin. Jag fick en nässpray man tar precis innan man ammar som startar utdrivningsreflexen (den innehåller oxytocin). Det här gjorde att mjölken kom mycket snabbare när jag ammade och bebisen blev inte lika arg och otålig. Jag fick tips om elektrisk pump, kroppens mjölkproduktion styrs av efterfrågan. Och jag fick veta att om man vill öka sin produktion drastiskt ska man pumpa 8 gånger om dagen i 20 min varje session. Det tyckte jag var lite för mycket, då kan man ju inte ens gå ut och handla utan att missa en pumpsession). så jag körde på att pumpa 5 gånger om dygnet med 20 min varje session (båda brösten samtidigt). Det här ökade min mjölk produktion väldigt mycket. Sen hade jag ersättningspulver också för att dryga ut ibland. Under natten hade jag alltid mjölk så då ammade jag två gånger under natten. Sen pumpade 5 ggr under dagen. Under dagen gav jag bröstmjölken jag pumpat ut och om det behövdes drygade ut med 30 ml ersättning (han brukade få totalt 90 ml). Så jag har kört elektrisk pump och Syntocinon nässpray och det har vart min räddning! Nässprayen tycker jag du ska testa.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *