Mindre bröstmjölk under mensen?

Jag har en fråga till er som ammar eller har ammat. Nu är det kanske inte alla som får tillbaka mensen lika fort som jag. Men upplever ni att mjölkproduktionen blir mindre under mensen? Jag fick lite panik under helgen när jag helt plötsligt inte producerar lika mycket mjölk. Jag känner det på flödet och hur mycket jag kan pumpa ut liksom. Zelda behöver äta fler gånger om dan och blev otålig, näst intill arg när det inte rinner till direkt som hon brukar vara van vid. Tror ni att mensen kan ha med det här att göra?

Nu dricker jag extra extra extra mycket vatten, vet inte om jag kan göra så mycket mer. För att jag redan äter extra vitaminer och kosttillskott samt en ”amningskost” som jag följer.

Alla vilar på golvet med Zelda efter maten, haha. 

11 kommentarer

 1. Mjuka bröst är standard efter två-tre månader, de brukar vara spända den första tiden men sedan mjuknar de när produktionen har stabiliserat sig. Om bebisen vill amma oftare så är det en ökningsperiod/utvecklingsfas. Efter några dagar ökar din produktion så som bebisen har beställt. Svårare att släppa till pump eftersom din kropp har tillverkat precis den mjölk ditt barn behöver. Jag släppte inte alls till pump efter 3 månader men väldigt bra innan dess. Dom kallar de för ”3 månaders fasan” då bebis behöver berätta för din kropp att de behövs mer mjölk för att hon behöver de. Hon måste också få chansen att berätta för kroppen att de behövs mer mjölk, om du ger flaskan när hon bökar får kroppen din inte chansen att få information om att mer mjölk behövs . Mycket gnäll och stök kan de bli men håll ut, lycka till !

 2. Det är en utvecklingsfas runt 3 månaders ålder. Inget ovanligt att man tror att mjölken inte räcker till eftersom bebis vill amma, amma och åter amma. Men ju mer bebis ammar desto mer stimuleras mjölkproduktionen så att mer mjölk bildas,

 3. Det är tydligen fler som känner att det är mindre mjölk under mensen läste jag på familjelivet: http://www.familjeliv.se/forum/thread/44831203-mens-nar-man-ammar-mindre-mjolk

 4. Hade ingen mens alls så länge jag ammade. O jag ammade med första tills han var 1år. lite mer. O så länge var jag även utan mens:) va lovely o va mensfri nästan två år 😂

 5. Jo det har blivit mindre under mens!
  Drick en alkoholfri öl, låter konstigt men ökar mjölken direkt!!

 6. Jag har 3 små härliga, minsta 7 mån. Fick tillbaka mensen drygt efter 2 mån alla 3 ggr och märkt samma sak. Vid 1:a barnet frågade jag min bvc sköterska.Enligt henne så minskar inte bröstmjölken men smakar annorlunda inte lika söt som annars, då vår kropp är fyllda av mer hormoner och annat. För mig var de gnälliga i drygt 3 dygn innan det lade sig. Håll ut!

 7. Ju mer Zelda växer desto mer mjölk behöver hon, och då kan det vara en period nu där hon behöver mer. Låt henne fortsätta amma trots att hon blir arg för att ju mer hon ”suger” desto mer mjölk bildas det. Ett tips som hjälper för mjölkproduktionen (huskur a la mami, hon gjorde alltid det åt mig när jag kände att mjölken inte räckte till) På kvällen innan du går å lägger dig, ta ett ganska stort glas med hälften havregryn å hälften mjölk i. Lägg in det i kylskåpet å ät det på morgonen till frukosten, sen gör du en på morgonen som du kan äta på kvällen till kvällsmaten å så gör du det några dagar. Du kommer märka väldigt fort hur allt börjar funka som vanligt igen å kanske lite bättre. Men när allt blivit normalt igen så slutar du äta det så att det hjälper till nästa gång man har strul med bröstmjölken. Så att kroppen inte vänjer sig liksom 🙂 skriv gärna på bloggen om det hjälpt något eller inte, intressant å veta om det funkar på andra lika bra!

 8. När min bebis var tre månader fick jag tillbaka mensen, efter det krånglade utdrivningsreflexen vid varje ägglossning och i början av varje mens. Det kändes som om jag nästan inte hade någon mat alls och min bebis blev jättefrustrerad då det tog mycket längre tid än vanligt att ”få” maten. Sedan var det bra däremellan. Kämpade på och ammade i sju månader men jag tyckte det kändes jättejobbigt när det närmar sig mens eller ägglossning. Drack jättemycket vatten, ammade ofta och fantiserade om rinnande vatten. Inbillar mig att det hjälpte lite. Min bebis gick upp okej i vikt men jag fick ändå rådet att börja ge gröt vid fyra månader som komplement, enligt min bvc-sköterska hade mens och ägglossning ingen effekt på produktionen. Men jag både kände tydligt och märkte på bebisen att det hade det. Ett tips kan vara att börja mata innan bebisen är riktigt vaken, det funkade bra för mig då hon inte blev frustrerad lika fort då och utdrivningsreflexen hann komma igång innan hon vaknade riktigt.

 9. Jag fick inte mensen tidigt men barnet ökar sitt behov av mat stegvis och blir mycket bättre på att suga (dvs tömmer bröstet fortare). Då känns det som att man inget har men efter några dagar reglerar det sig och man får mer. Första veckorna kan man ju amma i nästan en timme (pga de äter långsamt) men en fyramånaders slurkar i sig större volym på tio minuter. Jag upplevde skillnad på brösten mellan första och andra barnet också. Dvs första barnet var brösten större och mer spända. Med andra barnet var de så i några veckor, sedan kändes de typ som när jag var ogravid. Jag är en liten A-kupa till vardags och kan knappt själv fatta att jag lyckats amma två barn med mina minituttar. Men storleken har ingen betydelse utan det är insidan som räknas. Haha, två klyschor i samma mening, men det är sant!

 10. Att bebis suger lite mer ibland upplevde jag ofta. Sen ökar mjölkprodukitionen eftersom att bebis kräver mer, och allt blir som vanligt. Så höll det på länge i perioder 🙂 låt henne amma när hon vill och bekymra dig inte så mkt över det är mitt tips! Kram på dig

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *