Barnmodell

Sedan Zelda låg i magen hade jag och Bill flera diskussioner om huruvida Zelda ska få vara barnmodell eller inte. Jag tänkte inte så mycket på det faktiskt, har ändå inte tänk på att göra Zelda till en barnmodell. Bill är super-anti mot modellandet av alla slag och gör klart för sig att Zelda ALDRIG får vara modell. Han har aldrig tyckt om industrin överhuvudtaget eftersom det har varit så mycket om kroppshets och utseenden. Han är rädd att Zelda kommer att växa upp med ohälsosamma ideal när det är så tufft som det är nu, ute i det fria sociala medier. Även om barnmodell kanske anses vara oskyldig för många men det är början av något ont sa han. Haha, Bill kan ha så starka åsikter ibland.

Jag håller delvis med honom. Jag kommer aldrig att göra Zelda till en barnmodell såklart. Vill inte ta denna beslut för henne eller tvinga henne till något som hon måste prestera. Även om hon förmodligen inte förstår vad hon gör kan jag tänka mig att hon aldrig kommer att bara få vara ”barn”. När hon blir äldre, är myndig och kan fatta egna beslut kan hon vara modell om hon vill. Inte för hennes pappa förmodligen men för mig handlar det mest om att inte utesluta hennes framtida val. Så länge hon har hjärta på rätt ställe och har en sund inställning till livet. Oavsett vilken karriär hon än väljer vill jag att hon ska komma ihåg att ha positiv inflytande för hennes generation. Göra skillnad och skapa harmoni i världen.

Jag kan erkänna att efter vi har fått några förfrågningar från olika företag och agenturer, kan jag ändå inte låta bli att tänka: -Åh, dem där pengarna skulle sitta fint i Zeldas sparkonto för framtiden. Trots de fina siffrorna har jag tackat nej till all typ av barnmodell jobb. Det räcker nog med de barnkampanjerna och adlinks här i bloggen. Som jag förövrigt inte har utnyttjat än, trots många förfrågningar. Jag orkar inte riktigt sätta mig in i det. Eftersom när det blir för mycket känner jag mig stressad och vill inte ta itu med det istället. Speciellt nu när jag är mitt uppe i att ta hand om en nyfödd bebis såhär. Hur som helst, alla framtida intäkter från bloggen som kommer att ha koppling till Zelda ska jag lägga undan åt henne.

Det är annorlunda när vi tar privata bilder på Zelda i hennes naturliga hemmiljö. Som jag berättade tidigare kommer vi aldrig att lägga ut bilder på Zelda där hon är naken eller de bilder som hon skulle skämmas över i framtiden. Endast oskyldiga bilder som vänner, familj och ni kan ta del av och följa hennes utveckling dag för dag bara. Plåtningen till Mama ställde vi upp på för att det kändes kul att vi tillsammans kunde sprida positiva budskap. Ni förstår säkert vad jag menar. 

Jag menar såklart inte att alla barnmodeller kommer att må dåligt, jag vill inte dra alla över en kam. Jag tror att det beror helt på uppfostran och synen som föräldrarna ska förmedla vidare till sina barn. Sen kan vissa barn älska att stå framför kameran som en riktig linslus. Någon måste ju vara barnmodell, annars skulle inte vi få se hur kläderna sitter på. Eller hur sakerna är i förhållande till barnet.

Är jag och Bill lite för djupa av oss kanske? Haha. 😀 

17 kommentarer

 1. Tror nog inte att bebisen eller småbarn skulle bli märkbart påverkade av modellindustrin då föräldern är ju alltid med, jag tror nog att föräldern har ju koll på vilka företag eller ”märken” som är professionella och vilka som inte är det. Sen finns det ju föräldrar som bokstavligen låter barnet vara fotograferad 24/7. Men man får nog själv bestämma vart gränsen går. För mig hade det väl inte varit några problem med några plåtningar. Det kan vara kul och ett minne på köpet med alla bilder 🙂

 2. Jag tror inte att om man är så liten så blir man inte påverkad av det jag tror att det är mer när man blir äldre för modeller har oftast s på kläder och det är så många som inte är smala och det som är synd är att det blir som ett ideal känns det och det är så tråkigt att det är så, något som är ännu tristare är att man kan inte vara under 166 tror jag, det är så många som inte är det och det är så synd att inte företagen har såna ideal. Men det jag försöker säga är att jag tror inte att det är farligt att göra någon plåtning eller sånt för är man så liten tror jag inte att man börjar tänka på det för det är nog mer så när man är äldre, det är synd.

 3. Tycker ni har ett vettigt sätt att se på det. Tror ofta att man påverkas mer än vad man tror, även om man är liten.
  Jag måste verkligen ge eloge till er som föräldrar, som väljer tygblöjor och nu Bill som verkar äta veganskt. Hurra för er! Ni har alltid så bra funderingar och tycker det är så spännande att läsa om allt ni hittar på.
  Keep up the good work! 😊

 4. Dock tror jag många som har barnen i olika kampanjer, social media mm oxå säger att det är barnets pengar , för det låter lite bättre… Med det sagt tror jag också att föräldrar lätt och utan att kanske tänka på det, tolkar sin vilja som om det vore barnets vilja

  Tror barn mest gör sådant som de märker glädjer sina föräldrar först och främt, inte för att de själva har ett behov att få synas eller höras offentligt 🙂 Barn vet ju inget om detta, om det inte introduceras på något sätt. Ett barn kan ju heller aldrig reflektera som en vuxen oavsett, vilket ju gör det helt upp till föräldrarna i slutändan iaf.

 5. Att agera som modell när hon är bevis är ändå ingenting hon kommer att komma ihåg så det lär ju inte vara ett dugg ”farligt”. Tror man börjar minnas från ungefär fyra årsåldern eller något, alla är såklart olika.
  Jag tror att bli fotograferad som bebis bara hade varit en kul grej att titta tillbaka på också får ni ju professionella bilder tagna av Zelda. Dessutom är det inte heller fel med extra pengar.

 6. jag tror det är en skillnad på att, som jag förmodar att du gör, ta en söt bild när hon är söt och att boka en tid om två veckor för att ta söta bilder. tänk om hon är sur då? eller sjuk? eller trött? då måste man locka fram det gulliga och det tror jag är skadligt. kanske skadligt men inte bra heller. eller så bokar man om tiden och då är det ett problem. nä, jag tror ni väljer rätt. färre barnmodeller gör en bättre värld. eller; färre modeller gör en bättre värld.

 7. Bill har tyvärr rätt men så länge hon är liten och ni närvarar så händer det inget. Men risken finns ju att bilderna används i fel sammanhang. Annars är det ett smart sätt att spara pengar till lilla pluttan. Annars får ni starta en egen agentur och skapa en krets med barn som aldrig skulle få en chans att vara modeller. Många av oss vill se vanliga människor i reklam och tidningar. Nu gav jag dig mer jobb 😂

  Ha en mysig dag och kram på er min söta cyberfamilj ❤

 8. Själv ser jag inte felet i att vara barnmodell och det behöver inte betyda att man kommer att erhålla denna karriär. Min gymnasielärare som är ca 38 år var barnmodell från att hon var bara några månader gammal tills att hon var 7 år. Hon var ju också en ”mix” som Zelda, hon var halv svensk halv indier, därav det exotiska och annorlunda utseendet (på ett bra sätt) som väckte intresset hos olika barnklädsmärken. Jag minns när min lärare berättade det för första gången, då var alla super imponerade och omedvetet sa ”wooow…” samtidigt, haha. Den första tanken som kommer upp i huvudet är faktumet att hon måste ha varit ett vackert barn, och inte kände nån av oss (som inte fått chansen att ”jobba” som barnmodell) dåligt av det, att vi istället inte varit ”fina” bebisar utan vi såg det som ett kapitel ur våran lärares liv. Vi alla går igenom olika moment och förändringar, stora som små, under våran livstid.

  Därför menar jag att låta Zelda vara barnmodell här o där inte kommer att påverka henne i stort, utan tvärtom ha något intressant att berätta om sin barndom för andra som ”Kan ni gissa hur gammal jag var när jag hade mitt första jobb? Bara 6 månader gammal! Haha”. Jag förstår också att ni inte vill ta några beslut för Zelda men samtidigt är hon med i bloggen där det framgår hur mycket hon har bajsat eller hur hårt hon suger på mammas bröst, som hon inte heller har bett om att få publicerat. Vad jag försöker komma fram till att om vi utgår från att det är bebisen som ska bestämma hur och vad man gör för dem så kommer det inte vara mycket man kan göra. Lev livet istället och ta saker och ting med en nypa salt. 🙂

  1. Jag tror att det är skillnad vad Foki berättar om olika kamp kring föräldrarkspet som är fullkomligt naturlig gentemot att sätta en bebis eller barn som kanske just den dagen inte var på humör att bli fotad eller leka docka. Man tvingar då fram något ur ett barn som inte riktigt vill vara med. Jag är en mamma själv och tycker att det är naturlig att kunna prata om bajs, spya, amning och allt annat kring det öppet. Ingen sa till mig hur ont amning skulle göra tex och skulle uppskatta om någon förvarnade mig.

 9. Erics och Smillas Farmor

  Foki, jag måste ge Bill rätt. Pengar är inte allt i livet. Är gift med en fotograf sedan många år och han säger att fota barn är lika med blod, svett och tårar. I regel är det tyvärr föräldrarna som så gärna vill för de ser pengarna och en ”framtida karriär”, medan barnen helst vill gå hem eller vara med jämnåriga lekkamrater. Samtidigt exponerar man sitt barn för människor som utnyttjare framför allt barnbilder i fel syfte. Min man ,fotograf och skribent sedan 50 år, håller tveklöst med Bill man ska ej exponera små barn😝📷

 10. Jag växte upp som bebismodell till barnmodell men det slutade inte där. När jag blev tonårsmodell kring 12-13 år gammal började jag forma mina egna tankar om hur jag måste se ut för att kunna hålla på med det jag gjorde. Mina kompisar och dom vuxna tyckte att jag var så cool varje gång jag berättade att jag ska jobba för stora klädmärken. Jag ville också vara populär bland mina klasskompisarna och det var jag. Men det blev en ond cirkel tillslut där jag måste prestera. Jag slutade äta för att modellerna i tidningarna såg så smala ut. Mina föräldrar hade inte mycket pengar när jag och mina syskon var små så dom pengarna som vi tjänade från mitt modellandet gick till att försörja familjen. Det är jag glad och stolt för men det blev för hetsigt tillslut. Jag fick prestationsångest när vi har varit på olika casting och inte fick jobbet. Min mamma såg alltid så besviken ut. Jag trodde att jag hade gjort något fel och kände att jag var otillräcklig. Det är vad jag upplever i alla fall.

 11. När jag tänker på barnmodell tänker jag på en bekant till mig som alltid jagar efter kändisskap till hennes barn. Ungen fick aldrig leka med andra barn typ. För att mamman måste spela in videos, fota och hålla på en massa för att skicka in material till agenturerna.

 12. Ni har ju bilder av henne på bloggen hela tiden, så vad är skillnaden? Hon kan inte nu heller bestämma om hon vill vara med eller inte.

 13. Min morsa är född 61 gick mannekäng ocj va modell från nyfödd till typ 8år här i Piteå 😂 hon tyckte de va super kul. Fast var ju annorlunda då. I Sverige är nog modell industrin för barn enklare än i usa.

 14. Jag håller med. MEN! Jag har inte ens lagt ut en enda bild på mitt barn online överhuvudtaget någonstans, bett släkt och vänner att inte göra det heller. 🙈 Känns inte bra när det finns så mycket skummisar och för att skydda barnets integritet helt enkelt. 🤷🏽‍♀️ Sen när han förstår innebörden så kommer jag be om lov OM jag lägger ut nåt, finns ju för all framtid på nätet typ.

 15. Ni gör helt rätt som inte sätter ut vilka bilder som helst på henne. Håller också helt med Bill. Tänk vad mycket idioter det finns där ute!!
  Ta hand om er fina dotter!! <3
  Pengar är inte allt…och kan säga att det inte är kul i framtiden när hennes hela barndom ligger ute på nätet.

 16. Just nu är hon modell för hela internet. Så söt.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *