Bebisprylar under de första 4-5 veckorna

Här kommer ett önskeinlägg från er, 

Innan Zeldas ankomst kommer jag ihåg hur jag som blivande mamma hade funderingar om just bebisprylar. Vad ska man köpa egentligen? Det finns ju en hel djungel av bebissaker där ute. Vilka prylar kommer att komma mest till användning? Vilka prylar som är totalt onödiga? Jag har köpt massor med saker som inte är helt nödvändiga än och jag kan inte heller förutspå vad som kommer att komma till hands i framtiden. Därför vill jag bara dela med mig det viktigaste under de första 4-5 veckorna av bebisens tid. Så att ni slipper stressa eller spendera för mycket pengar i förväg (som jag gjorde, haha).

MÅSTE HA PRYLAR

 1. BEBISKLÄDER
  Det är svårt att veta exakt vilken klädstorlek bebisen kommer att ha när hen kommer ut. De första storlekarna ska man inte köpa för mycket av som storlek 50 t.ex. Zelda växte ur storlek 50 på mindre än 3 veckor. Det är såklart inte säker att just din bebis gör det. Men bebisar i allmänhet växer så snabbt under de första veckorna. Börja med 2 pyjamas, 2 bodys och två underdel (gärna med fötter) i storlek 50. Köp 3-4 sköna bebisfiltar som ni kan linda in bebisen som en burrito på dagarna. Behöver ni fler kläder i de mindre storlekarna kan man snabbt fixa det. Men har man filtar kan man klara sig ganska bra. Kan tillägga att Bill älskade att linda in Zelda i handdukar eftersom Zelda kränkte ut ganska mycket överskottsmjölk under första tiden, haha. Vi tyckte att bebiskläder som man inte behöver trä över huvudet var enklast. Zeldas sprattlar och rör sig jättemycket när vi klär på henne. Sen var vi så rädda när hon har så svag nacka. Det var inte lätt för oss om det inte var omlott helt enkelt.  
 2. TVÄTTLAPPAR
  Vi började med 5 st tvättlappar, tänkte inte på hur kladdigt det kan vara. Sen fick vi paniiiik och köpte cirka 20 stycken till som vi har liggandes lite här och där. Vid spjälsängen, i babynestet, i soffan, framför datorn, vid skötbädden o.s.v. Tvättlappar kommer alltid att komma till hands. Bebisar kan kräkas någon gång varje dag. Vissa bebisar kräks mindre eller mer än andra. Tvättlappar är inte bara till för att torka bort kladd från Zelda, de är till för mig också. Ibland kan bröstmjölken spåra ur haha. Då stoppar jag tvättlappar i BH när amningsinläggen blir överfulla.
 3. BLÖJOR OCH WIPES
  Se till att ha newborn blöjor och wipes hemma. Dock använder jag och Bill tygblöjor och tyglappar till att tvätta av Zelda.
 4. SKÖTBÄDD/SKÖTBORD
  Man behöver nödvändigtvis inte skaffa skötbord eller bädd men en plats som man kan byta blöjor på bebisen ska man ordna. Jag och Bill köpte bara skötbädd. Sen byggde Bill en platta som han la över badkaret. Dels för att vi ville spara på utrymme men också p.g.a att vi behöver ha kranen nära. 
 5. PLASTAD FROTTE
  Omg! Ett måste att lägga under bebisen på skötbädden eller skötbord när ni ska byta blöjor på era små. Jag lovar, det kommer att komma väl till hands. 
 6. BABYNEST
  Man klarar sig ganska långt med bara babynest under första tiden. En sido-spjälsäng som man kan ha bredvid sängen är också ett bra alternativ. Vi hade både spjälsäng som vi ställde bredvid sängen och babynest. Spjälsängen använde vi inte alls under första veckan. Det är först nu vi använder sängen lite mer. En liten säng med hjul har vi. Jättebekvämt när vi kan rulla sängen dit vi vill ha henne på dagarna.
 7. BABYSKYDD/BARNVAGN
  Babyskydd och barnvagn är de vanligaste prylarna som man tänker på i första hand. Men det betyder inte att man kommer att ha användning av någon av de sakerna beroende på livsstil och hur man bor. Jag och Bill äger ingen bil men vi transporteras med bil ibland och har fått ärva ett babyskydd från Zeldas kusiner. Barnvagn kom jättebra till hands för oss eftersom vi älskar att gå på promenader med vagnen. Dock har vi använt bärsjalen lika mycket som vagnen när vi går ut med Zelda. Vagnen är jättebekvämt att ha med när vi handlar tycker jag. Man kan ju lägga saker i varukorgen vilket jag älskar!
 8. NAGELFIL
  Nagelfil att ta med i BB-väskan var något som jag saknade. Zelda kom ut med jättevassa naglar. Sjukhusets nagelfil var lite för grova tyckte vi och det gick inte att riva hennes naglar då huden satt ihop med naglarna. Vi har alltid nagelfilen liggandes framme för att den har jag fått använda hela tiden.
 9. BRÖSTPUMP (För er som ammar)
  Jag har använt bröstpumpen nästan varje dag. För att antingen spara och frysa ner mjölken eller låta Bill mata Zelda ibland. 
 10. AMNINGSINLÄGG eller AMNINGKUPOR/SAMLARE (För er som ammar)
  Jag har amningsinlägg i bomull och bröstmjölksamlare i plast/sillikon.
 1. AMNINGSKRÄM (För er som ammar)
  Under de första dagarna ska man smörja in bröstvårtorna ofta och hela tiden när de är ömma. Jag hade jättekort period av ömma bröstvåtor. Det blev jättemycket kräm kvar i tuben. Så jag har använt krämen till att smörja in Zeldas torra händer och fötter istället. Eller på huden där hon är torr. Faktiskt mycket mycket mycket mer effektiv än babyolja! Hon blir varken röd eller får irriterad hud av krämen. De amningskrämer som jag har köpt är vänliga, ni vet sånna som man inte behöver tvätta bort innan amningen. 

BRA ATT HA MEN SOM INTE ÄR NÖDVÄNDIGA FÖR ALLA

 1. NAPPAR
  Nappar kan avlasta ibland, men vi se till att inte använda napp för mycket. Även om vi har köpt sånna nappar som ska minska risken för felställning av tänderna. I början använder jag napp när Zelda vill vara för länge vid bröstet men inte äter, utan ville bara snutta. Sen använder vi nappen när hon börjar bli otålig vid blöjbyten och när hon ska sova. I vissa tillfällen använder vi napp för att hon ska hålla sig lugn kring nya människor, när vi har gäster t.ex. 
 2. BÄRSJAL
  Bärsjal är en av de bästa köpen enligt oss! Eftersom nyfödda bebisar vill vara nära hela tiden har vi haft Zelda i sjalen konstant under de första veckorna. Bärsjal är så mysig när barnen kan vara tätt intill kroppen och praktisk när man vill ha båda händerna fria om man ska laga mat eller liknande. 
 3. AMNINGSKUDDE (För er som ammar)
  Jag har börjat använda amningskudde nu under sista veckan när Zelda har blivit lite tyngre. I början höll jag bara henne i famnen eller satte henne på vanliga kuddar för att få lite stöd. 

__________________

Saker som jag INTE har nämnt har förmodligen inte varit tillräckligt nödvändiga under de 4-5 första veckorna. Det finns många prylar som man alltid kan skaffa ifall att, som nässug, barntermometer o.s.v. Se lite eftersom vad ni behöver för stunden. Man behöver verkligen inte köpa allt som finns eller det dyraste.

Jag kommer såklart att uppdatera er om fler bebisprylar i perioder! 🙂

22 kommentarer

 1. Bra lista! Använde ungefär samma saker som dig till våra barn första tiden. Nu till andra barnet är nog snorsugen det mest använde föremålet då hon varit förkyld så många gånger på dessa 8 månader ( förskolebaciller från storebror). Och så är babysittern nåt vi använd oss väldigt mycket av redan efter bara nån vecka.

  1. Åh! Vi har precis börjat använda vår babysitter. 😀 <3

 2. Vilken bröst pump använder du? En el eller manual?

  1. Jag använder elektrisk bröstpump! 🙂

   Kramar <3

   1. Tack! Vilken modell och skulle du rekommendera den? Letar själv efter elektrisk men det är en djungel därute! 🙂

   2. Man behöver inte ha den dyraste. Så länge det är tillräckligt sug så funkar det hur bra som helst. Se till att hålla pumpen tätt intill brösten så att ingen luft läcker in. Jag har en Beemoo.

    Kramar!

   3. Tack! 🙂

 3. Bra lista! Jag har en liknande lista som jag har bockat av det mesta på. 🙂 Bebisen kommer om 10 veckor!
  Vi ska köra med knytblöjor, men har även köpt några paket med ekologiska blöjor. Hur har det gått för er med tygblöjorna?

  1. Åh! Grattis i förväg <3 Så himla kul! Du har en fantastisk tid framför dig 🙂 <3
   Det har gått så himla bra med tygblöjorna! Jag har skrivit lite om dem, ska posta inlägget senare ikväll.

   Kramar!

 4. Haha, omg läste lite för fort där om bröstpumpen. Tyckte det stod ”För att antingen spara och frysa ner mjölken eller låta Bill smaka” 🤣

  1. Haha 😂

  2. Hahahhaa, jag skrattade så att jag fick ont i kinderna. Oh lord! 😀 <3

 5. Kan skriva under på den listan😊 förutom bröstpumpen jag avvaktade med att köpa och det var tur för att handmjölka fungerade bra för mig.

  1. Hehe, Det är egentligen klokt att göra det 😀 <3

   Hoppas att ni har det bra där hemma!

   Kraamar!

 6. SKÖTBÄDD/SKÖTBORD
  Har jag haft på sängen så att det
  inte skall bli en olycka och babyn
  ramlar åt sidan. Det sker så himla fort.
  Gillar också tvättservetter, inte torra
  varianten. Men min fru gillar den som
  hon är van vid från arbetet som förskollärare
  med ansvar för de minsta barnen,

  Jag tycker Bill verkar vara en TOPP pappa!

  1. Åh, det är ju fyndigt! Eller lägga en matta på golvet är också ett bra alternativ 🙂
   Det finns ingen risk för vår bebis att rulla av på sidan heller. Plattan täcker längst efter hela badkaret, förutom där kranen sitter såklart. Ja, Bill är verkligen toppen! <3 Vi är så glada att vi har honom 🙂

   Kramar från vår lilla familj,

 7. Tänk på att det finns risker med att linda bebisen. Risken för PSD ökar.

  1. Vi swepar in Zelda i filtar på dagarna när vi ser henne och har koll. På kvällarna sover hon ju i pyjamas, på rygg och kan röra händerna fritt, detta var viktigast enligt rekommendationen 🙂 Bebisar i allmänhet blir ju lugna och gillar när man lindar om dem.

   Det viktigaste är att man inte lindar in barnet för hårt. Bara tillräckligt mysig, varm och gosig bara.

 8. Åh vilken bra lista! Det finns så många listor där ute och jag blir helt snurrig. Ska försöka knåpa ihop en egen lista snart. Jag är nu bara i vecka 22 men då jag mår bättre nu vill jag passa på att planera det mesta.

  Jag älskade den spjälsängen ni har så nu har vi köpt en likadan 😁

  1. Kämpa kämpa! <3
   Åh! Jaaaa, den spjälsängen som vi har kan man ju bygga ut sen när barnet växer <3

   kramar!

   1. Ja precis, vi köpte den begagnad och då var utbyggnadsetet med. Så himla bra och fin! Vi har satt ihop den nu och jag har lagt i spjälsängsskyddet jag vann och satt på sänghimmeln. Så himla fint <3

 9. Berätta gärna mer om tygblöjorna 🙂 vad använder ni för sort? Kör själv pockets på min 2åring 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *