Saker som jag lärde mig under graviditeten

Vi har varit på föräldrakursen tidigare idag. Jag har verkligen lärt mig maaaaaaassor under graviditeten. Mycket av det som vi fick lära idag har jag läst i böckerna men det finns såklart mycket nyttig och aktuell information på kursen som inte finns i böckerna. Sen insåg jag en sak, att man inte behöver tok-läsa alla böcker såsom jag har gjort. Man får ändå veta det viktigaste under föräldrakurserna där man dessutom har chans att ställa frågorna på plats. Men böckerna har verkligen varit en bra komplettering för mig p.g.a min förlossningsrädsla. Även om inte alla böcker handlade om förlossningen i sig så tycker jag som icke är en bokläsare i vanliga fall att det är superkul att läsa alla dessa gravid- och föräldraböcker.

Det fanns vissa saker som jag hade en klar bild av innan, som visade sig att det inte alls var så i verkligheten. En av dem är hur förlossningen går till t.ex. Ni har nog sett i filmer. Hur vattnet helt plötsligt går och sen snabbt till sjukhuset, pustande och skrikande i bilen. De krystar och såg ut att ha världens största smärta, vissa dör, andra inte och sen kommer bebisen ut, helt perfekt… inte sånna blåaktiga eller röda, roliga, små söta rynkiga varelser som i verklighet. Men alltså den stora förundran är efter barnet har fötts i filmerna så har kvinnorna smala och vältränade kropp efteråt. WOW! Hahaha, men så är det ju inte.
Det som man ser på filmerna är verkligen långt ifrån det som kan hända i verkligheten. För att ibland går inte vattnet alls, även om vattnet går så kan det ta ett tag innan värkarbete komma igång eller så får man ingen värkar alls och behöver hjälp med att få igång det.
Oftast börjar förlossningen med värkar som kan vara långa och utdragna sånna. Eller en liten blödning som tecken på att nu händer det snart. Beroende på hur stor blödningen är ska man såklart upplysa BM om det. Sen åker man in under den aktiva fasen, när förlossningsarbetet startar. Regelbundna sammandragningar, tre till fyra stycken inom loppet av tio minuter.

Finns en hel del saker som jag har upptäckt nu under graviditeten: ”Aha, så här ligger det till egentligen”. Intressant att man inte är så insatt förrän man själv är inne i situationen. Craaaazy! 😀

6 kommentarer

  1. Vi födde våran tredje igår,en pojke. Bar honom på helt annat vis än våra jänter. Så jag hade mkt större gravidmage den här gången och massor av vätska från förlossningen. Vilket resulterade i att min sambo sa till mig idag (dvs 24h efter födsel) att så där hängig mage och tuttar hade du inte förra gången. 🙂 Så någon drömkropp har man inte direkt efter att man lämnat sjukhuset,än om det ser lockande ut som på film att slippa allt som dallrar i kroppsform och stora bindan i trosan. 😂

  2. Har du gått på aurorasamtal för din förlossningsrädsla? det hjälpte mig enormt mkt inför min andra förlossning då jag var rädd då den första förlossningen blev lite kaosartad. Jätte bra samtal och jag fick även besöka ett förlossningsrum, känna på sakerna där inne och ligga i sängen osv:)

  3. Har du pratat med andra som fött barn innan? Som t.ex. din mamma? Tänker att sånt är viktigt så att man inte missleds som du gjort av tv och film. Jag känner nog inte riktigt att jag hade den bild som du har, men sen har jag ju pratat med personer som fött barn. Och det där att man skulle vara smal och vältränad efteråt känns ju bara löjligt, det måste man ju kunna räkna ut att det är helt orimligt. Man måste ta det lugnt länge efter och låta kroppen återhämta sig. Ingen stress med det!

  4. Det finns många olika alternativ till allt. Jag hade tex inte regelbundna verkar överhuvudtaget. Då här jag 2 barn.

  5. Jag hade aldrig 3-4 värkar på 10 minuter men hade ändå ett effektivt värkarbete, så det kan vara på det sättet också 🙂 dock verkade inte barnmorskan som tog emot oss ha koll på detta för hon ville skicka hem oss pga det, men sedan visade det sig att jag ändå var öppen 7 cm…

  6. Födde mitt första barn i augusti 2017. Mitt förarbete/ latent fasen tog mej 5 dagar. Åkte in en gång bara för att ja trodde de var dags, men de var de inte Hehehe bara öppen 1cm. Fick en ”sömdos” som bestod av nån söm pilla o morfin för smärtan. Sov i 9h i sträck o sen var de bara hem o jobba vidare 😉 tillsist så hade ja 3-4 värkar under 10 min. Fick bli inlagd. Spyde an lustgasen, fick epidral. Fick drop för att få i gång värkarna mer mm… Inget blev som väntat Hehehe men 3,5h krystvärkar så bönade ja efter att de bara skulle ta slut 🙂 då gav barnmorskan och läkaren mej 4 krystar sen skulle de hjälpa mej med tången. Hehe 4värkar kom och gick … nån mer kom men sen hux flux så låg min dotter på mitt bröst och jag tittade in i mans ögon och han grät av glädje!! En kryst till och moderkakan var ute.
    Förlossningen var de värsta jag någonsin gått igenom men samtidigt det bästa jag någonsin gjort!!!! Ingen gick som jag hade planerat men allt var perfekt! Och de som alla säger att mellan värkarna kan man återhämta sej, det är sååå sant! Ligger och amman min lilla baby girl Z och i ärlighetens namn så tänker ja redan på nästa barn även om ja vill att de ska dröja några år tills dess.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *